آموزش ICDL جلسه دوم: مبانی کامپیوتر و مفاهیم فناوری اطلاعات IT
انواع کابل:
ورودی ها و خروجی های دستگاه :
- دستگاه های ورودی : صفحه کلید، موس ، قلم نوری ، صفحه نمایش لمسی ، میکروفون و …
- دستگاه های خروجی : مانیتور ، چاپگر ، بلندگو، دیسک و …
چاپگر ها :
وسیله ای برای چاپ که دو نوع هستند : ۱- به صورت لیزری و جوهرافشان ۲- خطی یا سوزنی
مراقبت از سخت افزارها :
توصيه هايي جهت نگهداري كامپيوتر:
- كامپيوتر بايد به هواي تازه دسترسي داشته باشد تا فن آن بتواند قستمهاي الكترونيكي را خنك نگه دارد.
- مسير جريان هوا به پشت كامپيوتر نبايد مسدود شود.
- در محلي كه رطوبت زياد داشته باشد مدارهاي الكترونيكي كامپيوتر زودتر خراب مي شوند.
- در حين كار از خوردن و آشاميدن بايد پرهيز كرد، خرده هاي غذا و آب بين كليدهاي كيبورد نفوذ پيدا كرده و باعث گير كردن آنها خواهد شد.
- كامپيوتر را بايد دور از گرد و غبار و دماي بالا نگه داشت.
- كامپيوتر را بايد به طرز صحيح خاموش كرد، قبل از خاموش كردن تمام برنامه هايي كه باز است بايد بسته شود.
- ديسكتها را بايد دور از صفحه نمايش نگهداري كرد چون ميدان مغناطيسي قوي توليد شده توسط صفحه نمايش ممكن است باعث خراب شدن آنها شود.
- هنگام روشن بودن نباید کیس یا لپ تاب را جا به جا کرد.
نرم افزار كامپيوتر :
بطور كلي نرم افزاها به دو گروه زير تقسيم مي شوند:
- نرم افزار هاي سيستمي : برنامه هايي هستند كه براي فعال شدن كامپيوتر و يا سرويس دادن به آن نياز مي باشد.اين نوع برنامه ها را معمولا“ كمپاني سازنده كامپيوتر يا شركتهاي نرم افزاري مي نويسند. اين نرم افزارها خود به سه گروه زير تقسيم مي شوند:
- سيستم عامل
- برنامه هاي سودمند مانند نرم افزار های اتوماسیون و …
- مترجم ها برنامه نویسان نوشته شده برای فهم بهتر زبان ۰ و ۱
- نرم افزارهاي كاربردی : برنامه هايي هستند كه يا خود كاربر و يا موسسات ويژه اي آنها را مي نويسند و در جهت هدفي خاص ، براي برآوردن نيازهاي گوناگون كاري ، مورد استفاده قرار مي گيرند، مانند پایگاه داده ها و یا واژه پردازها
سیستم عامل :
مهمترين نرم افزار كامپيوتر است كه مديريت استفاده از منابع كامپيوتري را بر عهده دارد و در واقع بين كاربر و اجزاي سخت افزار و نرم افزاري كامپيوتر ارتباط برقرار مي كند، و بدين ترتيب تسهيلاتي جهت كار با كامپيوتر و دستگاههاي جانبي آن ايجاد مي گردد . كليه عملياتي كه در سخت افزار كامپيوتر انجام مي گيرد مانند تشخيص دستگاههاي ورودي و خروجي، يافتن برنامه مورد نظر از روي حافظه و … توسط سيستم عامل صورت مي گيرد. سيستم عامل اولين برنامه اي است كه با راه اندازي كامپيوتر در حافظه قرار مي گيرد و تا وقتي كامپيوتر را خاموش نكنيم در آن باقي مي ماند.
.را مي توان نام برد Unix و Linux ونيز سيستم عاملهای Windows XP و Windows 2000 ، Windows NT ، Windows 98 ، Windows ها كه شامل ۹۵ Windows كه اولين و ساده ترين سيستم عامل بوده و Dos براي مثال سيستم عامل ها
مزایای ویندوز نسبت به DOS :
- ویندوز محیطی گرافیکی دارد ولی DOS محیطی کامندی
- انتقال اطلاعات به راحتی
- اجرای همزمان چند برنامه با هم
حفاظت از اطلاعات :
محافظت از اطلاعات را مي توان با تهيه كپي پشتيبان از فايل ها و نگهداري نسخه هايي از آنها روي ديسكت يا هر رسانه قابل جابجايي ديگر و همچنين نصب برنامه هاي محافظ در برابر ويروسها تأمين نمود. در هنگام انجام كارهاي جاري لازم است اطلاعات خود را به طور مرتب و با فواصل زماني منظم ذخيره نمود تا اگر برق سيستم بطور ناگهاني قطع شد اطلاعاتي را از دست ندهيم . در كامپيوتري كه اشخاص زيادي با آن كار مي كنند جنبه امنيتي را مي توان با تعيين كلمه رمز براي آنها و محدود كردن دستيابي به اطلاعات حساس به افراد مجاز، رعايت نمود.
ويروس :
ويروس يك برنامه نرم افزاري با حجم كم است كه به برنامه هاي اجرايي متصل مي شود و با اجراي برنامه، فعاليت ويروس نيز آغاز شده و شروع به آلوده ساختن ديگر برنامه ها و انتشار خود مي كند.
نكاتي چند براي در امان ماندن از هجوم ويروسها :
- ١- يك برنامه ضد ويروس قابل اعتماد روي سيستم خود بگذاريد و هميشه آنرا به روز در آوريد.
- دیسک و سی دی های دیگران را کنترل کنید
- ٣- اگر مي خواهيد ديسكت خود را روي كامپيوتر ديگران قرار دهيد از سيستم حفاظت نوشتن استفاده كنيد.
- ٤- در مورد پيوستهاي نامه هاي الكترونيكي با احتياط عمل كنيد.
- ٥- نامه هاي الكترونيكي ناشناس را باز نكنيد.
- هنگام دانلود محتاط باشید
- ٧- فايلهاي اجرايي خود را فقط خواندني كنيد.
- ٨- نرم افزارهاي مورد نياز خود را از يك منبع مطمئن تهيه كنيد.
تندرستي و سلامتي كاربر :
با توجه به گسترش روز افزون كاربرد كامپيوتر در جوامع بشري، كاربرها بايد جهت حفظ سلامتي خود نكاتي را رعايت كنند.
آسيبهاي ناشي از فشار مستمر : استفاده از يك صفحه كليد يا ماوس به مدت طولاني كاربر را دچار آسيب ديدگي انگشتان، دستها، مچها، آرنجها يا حتي پشت كاربر مي كند. به آسيب ديدگي عضلات و ساير بافتهاي ظريف بدن انسان در اثر كارهاي فيزيكي مستمر آسيبهاي ناشي از فشار مستمر گفته مي شود. بهترين روش براي پيشگيري از اين مشكل استراحت كردن در فواصل زماني ١٥ تا ٢٠ دقيقه مي باشد.
- بينايي : نگاه كردن طولاني مدت به صفحه نمايش ممكن است باعث خستگي چشم و در نهايت بيماري بينايي شود. بنابراين از نگاه كردن مستمر و خيره شدن به مانيتور بايد خودداري كرد و همچنين اطمينان حاصل كنيد كه محيط كار شما به اندازه كافي روشن بوده و هوا به خوبي در آن جريان داشته باشد.
- وضعيت نشستن : ارتفاع ميزي كه كامپيوتر روي آن قرار دارد بايد به قدري باشد كه صفحه نمايش با چشمان شما هم تراز گردد. همچنين صندلي شما بايد راحت و قابل تنظيم بوده وپشتي آن به طور كامل تكيه گاه پشت شما باشد.
- حوادث : كابلهاي زيادي در يك سيستم كامپيوتري وجود دارند، اطمينان حاصل كنيد كه كابلهاي مزبور به طور منظم و با ايمني كافي وصل شده و از مسير حركت افراد دور باشد. همچنين سوكتهاي برق مورد استفاده قادر باشند توان الكتريكي مورد نظر را با اطمينان كافي منتقل كنند، تمام وسايل را به يك پريز واحد وصل نكنيد، چرا كه خطر بارگيري بيش از حد از مدار به وجود خواهد آمد.
دیدگاهها